Personeel
Ontslag en transitievergoeding
Een werknemer mag je niet zomaar ontslaan: je moet daar gegronde redenen voor hebben en je ook houden aan de regels van het ontslagrecht. Doe je dit niet dan loop je het risico dat het ontslag ongeldig wordt verklaard en de arbeidsovereenkomst doorloopt, met alle (financiële) gevolgen van dien. Met de invoering van de Wet werk en zekerheid (Wwz) kent Nederland nieuw ontslagrecht, waardoor ook de ontslagprocedures zijn veranderd die gestart zijn op of na 1 juli 2015.
Werkkostenregeling
Werkgevers kunnen hun werknemers vergoedingen en verstrekkingen geven. De werkgever is dit niet verplicht, maar zal dit in veel gevallen wel doen omdat het fiscaal voordeel oplevert voor hem en zijn werknemers. Fiscaal worden niet alle vergoedingen en verstrekkingen gelijk behandeld; sommige blijven onbelast, andere zijn belast. De werkkostenregeling bepaalt de manier waarop vergoedingen en verstrekkingen fiscaal worden behandeld.
Arbeidsrecht
Het arbeidsrecht is volop in beweging. Nadat de Wet werk en zekerheid (Wwz) daarin een aantal veranderingen heeft aangebracht, brengt de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) de volgende wijzigingen aan. De Wwz bevat een aantal voorschriften waar een arbeidsovereenkomst aan moet voldoen. We zetten de belangrijkste bepalingen voor u op een rij