Rechtsvormen

Bent u opzoek naar de juiste rechtsvorm voor uw bedrijf? Schakel dan VBO Accountancy in!

Eenmanszaak, VOF en BV

Als bedrijf moet u een rechtsvorm kiezen. Bijvoorbeeld een eenmanszaak, vennootschap onder firma (vof) of besloten vennootschap (bv). Kies een rechtsvorm die past bij uw situatie. U kunt kijken naar aansprakelijkheid, of u met anderen samen wilt werken en wat belastingtechnisch voordeliger is. VBO accountancy adviseert u graag om te kijken welke rechtsvorm het beste bij u en uw bedrijf past

 

Een eenmanszaak:

Een eenmanszaak is een rechtsvorm waarbij u de enige verantwoordelijke bent voor het bedrijf. Bij een eenmanszaak bent u privé aansprakelijk voor zakelijke schulden. U kunt maximaal één eenmanszaak oprichten. Deze kan wel verschillende handelsnamen, activiteiten en vestigingen hebben.

U bent wettelijk verplicht een administratie voor uw eenmanszaak bij te houden. Een belangrijk onderdeel daarvan is de boekhouding. Daaruit volgt een jaarrekening die u het jaarlijkse overzicht geeft van de financiële positie van uw eenmanszaak. Zijn alle rekeningen bijvoorbeeld betaald? En welke kosten heeft u gemaakt voor uw bedrijf. De jaarrekening vormt de basis van uw belastingaangiften. Ook moet uw administratie aan een aantal eisen voldoen. U hoeft de jaarrekening niet in te leveren (deponeren) bij KVK.

 

 

 

Een vof (vennootschap onder firma)

Een vof (vennootschap onder firma) is een bedrijf waarin minimaal 2 personen samenwerken onder één gemeenschappelijke naam. Iedere persoon die meedoet, wordt mede-eigenaar. Deze mede-eigenaren worden ook wel vennoot genoemd. Iedere vennoot brengt iets in. Dit kan geld zijn, maar ook goederen of arbeid. Een minimumkapitaal is niet nodig. De vof is geen rechtspersoon. Vennoten zijn daarom met hun eigen geld aansprakelijk voor mogelijke schulden van het bedrijf.

 

 

Een bv (besloten vennootschap)

Een bv (besloten vennootschap) is een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid. Dat betekent dat de bestuurders in principe niet aansprakelijk zijn met hun privévermogen voor eventuele schulden. U kunt een bv alleen of samen met anderen oprichten.

Het kapitaal van een bv is verdeeld in aandelen, die in bezit zijn van de aandeelhouders. De hoogste macht ligt bij deze aandeelhouders. Dit betekent dat zij het recht hebben om beslissingen te nemen over het bedrijf.

De bestuurders geven de dagelijkse leiding aan het bedrijf. Een bv kan ook een raad van commissarissen hebben, die toezicht houdt op het bestuur (two-tier board). In andere gevallen maken de toezichthouders deel uit van het bestuur (one-tier board).

Bij kleine bv’s kan het zijn dat er maar een bestuurder is. Deze is vaak ook de enige aandeelhouder. De bestuurder is dan directeur en grootaandeelhouder (dga).

 

Accountant inschakelen

Wilt u een accountant inschakelen? Of heeft u vragen over één van onze diensten? Neem dan gerust contact met ons op. U bereikt ons telefonisch via 038 – 3333 688. Of maak gebruik van het contactformulier.

Bekijk ook: 

Meer dan cijfers alleen

Neem contact op